Site icon aju.pl

Jak zrobić kolorowy makaron? Barwienie makaronu

Każdy rodzic wie, jak ważne jest wspólne spędzanie czasu z dziećmi. Jednak czasem pomysły na zabawę nam się kończą. Co wtedy zrobić? przychodzimy wam z pomocą i podpowiadamy jak zrobić kolorowy makaron. To nie tylko świetna zabawa, ale i urozmaicenie codziennego obiadu, Gwarantujemy, że nawet największy niejadek zje ze smakiem samodzielnie przygotowany makaron i to w dodatku w kolorach tęczy!

Kolorowy makaron dla dzieci

W niemalże każdej szafce kuchennej możemy znaleźć zapas makaronu. Mamy go w różnych kształtach i wielkościach. Jak zrobić kolorowy makaron? Wystarczy, że mamy najzwyklejsze rurki czy kokardki. Nie musimy specjalnie kupować wyszukanego rodzaju makaronu do takiego eksperymentu kulinarnego. Jeśli po zabarwieniu chcemy przygotować makaronowe danie, w tym celu najlepiej użyć naturalnych barwników. Natomiast jeśli zielone kokardki wykorzystamy do sklejania ludzików, możemy bez przeszkód użyć niespożywczych barwników.

Jak zabarwić makaron barwnikiem?

Musimy przygotować: plastikowy pojemniczek, makaron, ocet, a także barwniki spożywcze. Do każdego z pojemników wsypujemy jeden kolor barwnika. Teraz wlewamy trochę octu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy większą garść surowego makaronu. Nie musi on być całkowicie pokryty octem. Teraz zamykamy szczelnie opakowanie i energicznie nim potrząsamy. Wystarczą zaledwie 2 minuty, aby z pojemnika wyjąć kolorowy makaron!

Naturalne barwienie makaronu

Jak zrobić kolorowy makaron? Dzisiaj proponujemy wam naturalne barwniki. W celu osiągnięcia zielonego koloru, najlepiej się sprawdzi natka pietruszki, szpinak lub bazylia. Czerwony kolor uzyskamy dzięki: papryce, puree z buraków, koncentratowi pomidorowemu, a także pomidorom suszonym. Żółtego intensywnego koloru nada szafran, a czarnego atrament z kałamarnicy. Jednak w Polsce jest bardzo trudno dostępny, a jak już go znajdziemy, to cena przyprawia o zawrót głowy.

Jak zrobić kolorowy makaron od podstaw?

Przygotowujemy ciasto na makaron. Jednak musimy pamiętać, aby przed przystąpieniem do ugniatania, dodać wybrany barwnik. Warzywa w odpowiednim kolorze dokładnie myjemy, parzymy i drobno siekamy. Możemy również użyć malaksera. Tak zrobione ciasto drobno wałkujemy  lub przepuszczamy przez specjalną praskę do makaronu. Wycinamy wybrany kształt i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Wystarczy chwilę poczekać i wyjmujemy kolorowy makaron.

źródło zdjęcia: funlittles

Exit mobile version