Site icon aju.pl

Sernik na zimno. Sernik z twarogu. Sernik z owocami. Przepis

Jeśli najdzie nas nagle ochota na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać całego dnia w kuchni, sernik na zimno jest idealnym rozwiązaniem. Robi się go niesamowicie szybko. Wystarczy, że wymieszamy ze sobą kilka składników i odstawimy do lodówki. Po kilku godzinach nasz deser będzie już gotowy. Jak zatem zrobić taki serniczek?

Sernik na zimno z galaretką składniki

Zdradzimy wam dzisiaj przepis, którego po prostu nie da się popsuć. Ciasto zawsze wyjdzie i zachwyci wszystkich domowników. Proporcje podajemy na tortownicę o wymiarze 24 cm. Czego zatem potrzebujemy do zrobienia deseru? Musimy zaopatrzyć się w: 1 kg sera na sernik (możemy użyć tego z wiaderka), 1/2 szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, a także 400 ml kremówki oraz 2 łyżki żelatyny. Na spód idealnie się sprawdzą biszkopty, około 100 g. Do dekoracji będziemy potrzebować 2 opakowania galaretki, my proponujemy truskawkową oraz owoce, mogą również być truskawki.

Sernik na zimno z truskawkami jak zrobić?

Wykonanie jest banalnie proste. Musimy wymieszać se sobą wszystkie składniki. Zaczynamy od zmiksowania serka razem z cukrami. Teraz zagotowujemy śmietanę kremówkę i do gorącej wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Odstawiamy wszystko na 5-7 minut do delikatnego przestygnięcia. Po upływie tego czasu, ponownie musimy przemieszać masę. Ciepłą, lecz nie gorącą śmietankę dodajemy do masy serowej. Dokładnie razem miksujemy.

Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów

Bierzemy tortownicę i na sam spód wykładamy biszkopty. Na nie wylewamy naszą masę serową i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Przed końcem upływu czasu, robimy galaretkę. Kiedy lekko stężeje i ostygnie, wylewamy ją na stężały spód sernika. Na wierzch możemy położyć kilka truskawek, delikatnie je dociskamy, aby wtopiły się w galaretkę. Sernik na zimno wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż cała galaretka stężeje, a masa będzie zwarta. My proponujemy, aby uzbroić się w cierpliwość i przeczekać całą noc. W ten sposób będziemy mieć pewność, że nie będzie przykrej niespodzianki podczas krojenia ciasta.

Exit mobile version