Site icon aju.pl

Pudding z rabarbarem. Rabarbar na słodko. Przepis

Pudding z rabarbarem to idealny przepis na letni deser. Sezon na te wiosenne warzywo dalej trwa, więc powinniśmy korzystać, póki na sklepowych półkach są świeże łodyżki. Gwarantujemy, że od spróbowania pierwszej łyżki deseru, od razu go pokochanie i nie będziecie się mogli od niego oderwać. Na pewno zagości na waszych stołach nie raz!

Pudding z rabarbarem jakie składniki?

Podajemy wam składniki, z których przygotujecie ten pyszny pudding w blaszce o wymiarach 22 x 32 cm, to około 8 porcji. Potrzebujemy 450 g rabarbaru, 100 g cukru, 300 ml mleka 3,2%, a także 300 ml śmietany kremówki. Oprócz tych podstawowych składników będziemy również używali: opakowania cukru wanilinowego, 3 duże jajka oraz 1 żółtko, dużą chałkę, 250 g serka mascarpone oraz otartą skórkę z 1 cytryny i z 1 pomarańczy.

Pudding z rabarbarem jak zrobić?

Teraz przechodzimy do kluczowego momentu, czyli do przygotowania puddingu. Najpierw musimy umyć i dokładnie oczyścić rabarbar. Po wytarciu warzywa, obcinamy około 3 cm końcówki. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody, wsypujemy 50 g cukru i czekamy aż wszystko się zagotuje. Kiedy nasz syrop cukrowy będzie już wrzał, możemy wrzucić rabarbar. Teraz gotujemy na średnim ogniu 2 minuty. Całość odcedzamy na sitku i odkładamy do wystygnięcia. Pozostały syrop możemy przelać do słoiczka i użyć do zrobienia orzeźwiającej lemoniady.

Rabarbar na słodko

Teraz przechodzimy do części, w której będziemy robić słodki budyń. W małym garnuszku zagotowujemy mleko, kremówkę oraz cukier wanilinowy. Po doprowadzeniu do wrzenia, ściągamy z ognia. Do miseczki wbijamy jajka i żółtko, dosypujemy pozostały cukier, miksujemy przez około 1 minutę. Masę jajeczną wlewamy do mlecznej, ciągle mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Pudding z rabarbarem na słodko jak upiec?

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja grzanie góra dół. Wystarczy, że pokroimy chałkę na plastry o grubości mniej więcej 2 cm. Każdą posmarujemy z jednej strony masłem oraz serkiem mascarpone. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym i zalewamy ją masą mleczno-jajeczną. Wszystko posypujemy rabarbarem i skórką cytrusową. Teraz wkładamy wszystko do piekarnika na 40 minut. Pudding z rabarbarem będzie gotowy, kiedy góra się ładnie zarumieni.

źródła zdjęć: madameedith, niebonatalerzu

Exit mobile version