Site icon aju.pl

Marynowanie grzybów – jaki jest najlepszy przepis?

Marynowanie grzybów

Grzyby w occie znane są w Polsce zarówno jako dodatek do dań obiadowych, jak i zagryzka do mocniejszych trunków. Przepis na marynowanie grzybów jest łatwy, a ich smak zależy od octu jakiego użyjesz.

 

Po co marynować grzyby?

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami są świetne do mięs czy sałatek lub jako zakąska. Dodatkowo mogą być także elementem dekoracyjnym, np. do ryb podawanych na zimno.

Jaki ocet i jakie grzyby nadają się do marynowania?

Do marynowania grzybów możesz użyć octu:

Co ważne zalewa octowa może być użyta do różnych rodzajów grzybów, np. borowików, maślaków lub rydzów. Do marynowania wybieraj małe grzybki, które zmieszczą się w słoiku w całości lub nieco większe, których marynować powinieneś całe kapelusze. Większe grzyby podziel na ćwiartki. Ocet dodany do grzybów nie ma pozytywnego wpływu na organizm, dlatego nie powinieneś spożywać marynowanych grzybów zbyt często. Nie mogą ich także spożywać dzieci.

Marynowanie grzybów
Przepis na zalewę octową

Po pierwsze dokładnie wyczyść grzyby i umyj je. Następnie obgotuj w wodzie z octem, solą i sokiem z cytryny. Dzięki temu grzyby nie będą czernieć. Możesz też opiec grzyby zamiast je gotować. Do zalewy na 1 kg grzybów potrzebujesz:

Przygotowanie zalewy jest dziecinnie łatwe. Wystarczy, że wrzucisz wszystkie składniki do dużego garnka i zagotujesz. Następnie zalej grzyby umieszczone uprzednio w słoiczkach. Jeśli nie chcesz pasteryzować słoików, odwróć zakręcone słoiczki denkiem do góry.

Zalewa z octu jabłkowego

Na 6 słoiczków po 180 ml potrzebujesz:

W tej opcji, zagotuj ocet, wodę i cukier, a następnie dodaj cebulę. Następnie do słoików włóż grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Zalej grzyby ugotowaną zalewą. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj 15 minut.

Zalewa z octu winnego

Z kolei na 1 kg zalewy na bazie octu winnego potrzebujesz:

Po pierwsze zagotuj w garnku wodę, ocet, czosnek, cukier i przyprawy. Następnie dodaj miodu. Do słoików wrzuć do ¾ wysokości cebulę pokrojoną w piórka i wsyp obgotowane grzyby. Na koniec wlej zalewę do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut.

Exit mobile version