Site icon aju.pl

Łyżeczka kawioru w cenie auta! Najdroższe danie na świecie

Kawior uchodzi za jeden z najdroższych przysmaków. Serwowany jest w ekskluzywnych restauracjach, jednak i tam nie możemy liczyć na duże ilości. Do specjalnych rodzajów zaliczamy kawior pochodzący od jesiotra albinosa. Sprzedawany jest w pozłacanych puszkach i zdecydowanie wyróżnia się kolorem. Łyżeczka kawioru w cenie samochodu to prawdziwa żyła złota!

Najdroższy kawior

Na ten wyselekcjonowany kawior nie możesz liczyć w dowolnej restauracji. Jest pozyskiwany od dwóch specjalistów w zakresie hodowli jesiotrów albinosów i trafia jedynie do wybranych miejsc. Na świecie istnieje jedynie kilka lokali, w których jest możliwość spróbowania tego wyjątkowego rarytasu. Z pewnością nie każdy będzie miał możliwość przekonania się o wyjątkowym smaku kawioru, ponieważ nawet łyżeczka kawioru w cenie samochodu dobrej klasy to ogromny wydatek!

Z czego wynika tak wysoka cena kawioru? W tym przypadku znaczenie ma niezwykle rzadkie występowanie ryby oraz to, że na pierwsze tarło u jesiotra albinosa trzeba najpierw poczekać aż 13 lat! Jednak ten fakt jest dla hodowców opłacalny, bowiem ryby przynoszą naprawdę duży dochód.

Proces produkcji tego specjału również nie należy do najprostszych. Kawior nazywany „Białym Złotem” wytwarzana rodzina pochodzącą z Austrii. Ojciec i syn już od wielu lat zajmują się hodowlą ryb i produkcją wyszukanego rarytasu. Ich kawior znany jest jako najlepszy na świecie, a o jego wyjątkowych właściwościach wiedzą już wszyscy koneserzy! Z czego słynie ten słynny kawior?

Wszystko zaczyna się od ryb, które hodowane są w krystalicznie czystej wodzie i  odpowiednio odżywiane. Następnie rodzinny duet suszy zebrany po latach kawior i odpowiednio miesza go z drobinkami prawdziwego złota. Pierwiastek ten ma dodatkowo świetny wpływ na ludzki organizm. Pozłacane są także puszki, w których sprzedawany jest kawior. Kilogram gotowego produktu sprzedawany jest nawet za 300 tysięcy dolarów! Kawior przyjmuje wówczas postać biało- złotego proszku, który dodaje uroku wszystkim potrawom.

Kawior z jesiotra albinosa

Ten kawior zdecydowanie nie nadaje się dla każdego! Jeśli nie jesteśmy smakoszami rybiej ikry, to produkt może nas nie zadowolić. Jak twierdzą sami producenci, aby delektować się złotym kawiorem trzeba mieć wyszukany i wrażliwy smak.

Źródło zdjęć: Instagram

Exit mobile version