Site icon aju.pl

Jak ugotować kaszę na sypko? Idealne proporcje.

Często kiedy gotujemy kaszę lub ryż, zdarza się, że wychodzi nam jedna wielka zbita masa. Jak ugotować kaszę na sypko? Przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis, dzięki któremu wasza potrawa zawsze będzie idealnie ugotowana. Dzięki podanym proporcjom, już nigdy nie wyciągniecie z garnka rozgotowanej kaszy. Zapraszamy do przepisu!

Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko proporcje?

Bierzemy 1 szklankę kaszy, może być wiejska, perłowa albo mazurska. Płuczemy ją dokładnie na sitku pod zimną wodą. Robimy tak do momentu, kiedy woda nie będzie już mętna. Do garnka wlewamy 2 i 1/3 szklanki zimnej wody. Następnie dodajemy sól dla smaku i 2 łyżki oleju roślinnego. Najlepiej sprawdzi się rzepakowy lub słonecznikowy, ponieważ jego smak jest neutralny. Teraz czas na wrzucenie naszej kaszy i wymieszanie wszystkiego. Kiedy woda się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem mniej więcej 15-20 minut. Nie trzeba mieszać kaszy. Po upływie czasu, wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na 15 minut. W ten sposób wchłonie resztki wody i wypraży się na sypko.

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko?

Kasza gryczana słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. To jedna z najbardziej wartościowych kasz. Jak zatem ją ugotować, aby smak był idealny? Szczegóły tkwią w proporcjach. Szklankę kaszy płuczemy na sitku pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody. Solimy ją do smaku i dolewamy 1 łyżkę oleju. Teraz wystarczy wodę doprowadzić do wrzenia. Gdy już się zagotuje, wsypujemy naszą kaszę. Po ponownym zagotowaniu, zawartość garnka mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 7 minut. Następnie, garnek ściągamy z gazu i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po upływie tego czasu, kasza będzie idealnie sypka, w sam raz jako dodatek do pysznego obiadu.

Jak ugotować kaszę pęczak na sypko?

1 szklankę kaszy płuczemy dokładnie na sitku pod zimną wodą. Przestajemy, gdy woda będzie idealnie przejrzysta. Do garnka wlewamy 3 szklanki zimnej wody, dodajemy trochę soli i 1 łyżkę oleju. Doprowadzamy do wrzenia i następnie wrzucamy kaszę pęczak i znowu zagotowujemy wodę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Potem ściągamy garnek z ognia i czekamy 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się sypka.

Exit mobile version