Guacamole idealne, to jest coś, czego nie może zabraknąć na żadnej imprezie! Świetny pomysł na szybki dip do czipsów czy tortilli. Jest syte, a przy tym pełne pikantnych dodatków. Po takim jedzeniu mamy pewność, że nie zaśniemy przez całą noc, a spędzimy ją na zabawie z przyjaciółmi. Zobaczcie przepis na pyszności, jakim z pewnością jest guacamole!
Jak obrać awokado?
Awokado jest zaliczane do jednego z najzdrowszych oraz najtłuściejszych owoców na świecie. Wiele osób ma problem z obraniem go i dlatego też z niego rezygnują. Z tego powodu przychodzimy z pomocą i przedstawiamy wam prosty sposób, dzięki któremu uporacie się z tą nieznośną skórką! Wystarczy je umyć i przekroić nożem wzdłuż pestki. Teraz chwytamy oburącz za dwie połówki awokado i przekręcamy jedną z nich. W jednej połówce zostanie pestka, do której wbijamy tnącą powierzchnię noża. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem. Pestkę z łatwością wyjmujemy i mamy gotowy do spożycia owoc. Miąższ możemy wyjąć również bardzo szybko, wystarczy do tego użyć łyżki stołowej. Gotowe, w sam raz do zrobienia guacamole idealne!
Jak zrobić guacamole?
Potrzebujemy dwa duże i dojrzałe awokado, to podstawa tego pysznego dipu. Teraz czas na dodatki – 1/4 czerwonej cebuli, około 2 cm kawałek ostrej papryczki, cały pęczek kolendry, sok z połowy limonki, a także sól. Jeśli jesteśmy fanami bardzo pikantnej kuchni, to nie musimy wyrzucać pestek z papryczki. Jak przygotować guacamole idealne? Myjemy i obieramy awokado, a miąższ przekładamy do miseczki. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę, kolendrę oraz papryczkę również drobno siekamy. Wszystko dodajemy do owocu i rozdrabniamy moździerzem lub widelcem. Masa musi mieć aksamitną konsystencję. To wszystko, gotowe!
Z czym podać guacamole?
Jeśli przygotowaliśmy guacamole idealne trochę wcześniej przed podaniem i boimy się, że może lekko sczernieć, mamy dla was dwie wskazówki. Wystarczy, że w środek masy wsadzimy nieumytą pestkę z awokado, a miseczkę przykryjemy szczelnie folią spożywczą. Drugim sposobem jest polanie guacamole odrobiną lodowatej wody. Zastosowanie tych tricków kuchennych zapewni nam świeżość guacamole idealne przez bardzo długi czas!
źródła zdjęć: mylatinatable