Chaczapuri z serem to klasyczne gruzińskie danie. Składa się z puszystego ciasta drożdżowego i pysznego sera. To danie wybitnie sycące, kształtem przypomina łódeczkę. Swoim wyglądem, smakiem oraz zapachem kusi, żeby je spróbować. Przedstawiamy wam przepis na klasyczne andżarskie chaczapuri, któremu wprost nie da się oprzeć!
Chaczapuri z serem składniki
Ciasto na chaczapuri zrobimy z: 500 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się tym 500), 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, 150 ml przegotowanej letniej wody, 25 g świeżych drożdży, a także łyżeczki cukru oraz 4 łyżek oliwy z oliwek. Nadzienie do ciasta składa się z: 5 jajek, 200 g sera feta, 200 g sera mozzarella, 200 g żółtego sera, jak również 40 g masła.
Chaczapuri andżarskie jak zrobić?
Najpierw robimy ciasto drożdżowe, gdyż musi ono mieć czas na wyrośnięcie. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. W osobnych garnuszkach podgrzewamy mleko oraz wodę. W szklance wody rozpuszczamy świeże drożdże, kiedy są już dokładnie rozprowadzone, możemy je wlać do mąki. Lekko mieszamy i wsypujemy cukier, a następnie dolewamy ciepłe mleko. Zaczynamy zagniatać ciasto, dosypujemy sól, dodajemy oliwę i zagniatamy aż będzie plastyczne oraz delikatne. Powinno nam to zająć mniej więcej 6 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeżeli będzie rosło w temperaturze pokojowej, zajmie to około 45 minut.
Chaczapuri z serem jak zrobić?
Ser w chaczapuri jest najważniejszy. Niestety, lecz w Polsce nie dostaniemy takiego sera, jakiego używa się tradycyjnie w Gruzji. Dlatego też musimy zrobić własną mieszankę serów, która w smaku przypomina właśnie tą andżarską. Kruszymy zatem ser feta, dodajemy startą na grubych oczkach mozzarellę, wsypujemy 1 łyżkę mąki pszennej i delikatnie mieszamy. Dolewamy teraz 5 łyżek mleka i ponownie mieszamy. Trzemy na grubych oczkach ser żółty, lecz nie dodajemy go do mieszanki naszych serów, tylko wkładamy w osobnej miseczce do lodówki.
Jak upiec chaczapuri?
Z wyrośniętego ciasta formujemy 4 kulki, przykrywamy ściereczką na 15 minut. Po upływie tego czasu, wałkujemy je na plaski, posypujemy startym żółtym serem i z dwóch dłuższych stron zwijamy w rulon, a wolne brzegi łączymy. Kształtem powinno to przypominać łódkę. Na środek chaczapuri kładziemy 1/4 naszej mieszanki serów. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chaczapuri z serem wkładamy na 12 minut do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (pieczenie góra dół). Po tym czasie je wyjmujemy i do każdego wbijamy 1 jajko, pieczemy kolejne 5 minut. Gotowe, smacznego!
źródła zdjęć: jajabrychcy, katalogsmakow